Här kan du se filmer som ger kunskap och inspiration till hur man kan baka och njuta av tunnbröd.


Image

Tunnbrödsskolan med Anki Berg

Tunnbrödsakademin har tillsammans med tunnbrödsbagaren Anki Berg och filmaren Johan Gunséus producerat en rad filmer som visar de många stegen i det härliga tunnbrödsbakandet från val av ved till färdig kaka.

Filmserien består av 8 delar: Du hittar alla delar på denna sida.

 


Tunnbröd – från hagen till magen


Filmen Tunnbröd – från hagen till magen berättar om hela resan från att bonden plöjer marken och sår spannmålet, tills att tunnbrödet är bakat och Melody och Liam tar sig en tunnbrödsmacka hemma i köket. Tittarna får följa med på några av alla de arbetsinsatser som krävs för att vi till slut ska kunna njuta av ett gott tunnbröd. 
 
Filmen kan ses utan någon förklaring men också användas som ingång i skolan, föreningen, studiecirkeln eller i annat sammanhang, där samtal om mat, matkultur och matproduktion är relevant. För att inspirera till vidare samtal har vi därför tagit fram en pedagogisk handledning som ger tips och idéer på hur man kan gå vidare efter att ha sett filmen. Vi tar bara upp några exempel, självklart finns det många fler infallsvinkar som är intressanta. 
 
Längd: 8:06 minuter
Filmare: Peter Hoelstad
Finansiärer: Projekt Kulturarv möter framtid/Långheds bygdegård, EU:s Jordbruksfond för landsbygdsutveckling, Leader samt Tunnbrödsakademin.
År: 2022

Handledning PDF

Baka tunnbröd på traditionellt sätt


Gunilla Andersson och Carina Nilsson visar hur man kan baka tunnbröd i en vedeldad stenugn. Filmen är inspelad i bagarstugan på hembygdsområdet i Åsele 2016.Lär dig att baka tunnbröd hemma i köket


Leif Höglund lär ut hur man kan baka tunnbröd på potatis, mjöl och salt i gjutjärnspanna. Leif använder teckenspråk och textning i filmen som släpptes till Tunnbrödets dag 2020.