Prisad bok: Tunnbrödet – en läcker historia


Den svenska tunnbrödskulturen är rik och unik – och nu är den äntligen dokumenterad! Tunnbrödsakademin presenterar det första samlade verket om Sveriges tunnbrödskultur: Tunnbrödet – en läcker historia. Den populära boken finns nu åter tillgänglig i en ny upplaga.

GOURMAND AWARDS, WINNER SWEDEN 2019 I KATEGORIN CULTURAL HERITAGE.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA MÅLTIDSLITTERATUR 2019 I KATEGORIN MATBRÖD.
Motivering: "Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.”

Boken har förord av bagar- och konditormästaren Jan Hedh och är en kartläggning i text och bild, en resa genom Tunnbrödssverige med exempel på hur tunnbröd bakas och äts, från Karesuando i Lappland till Malmö i Skåne. Den är skriven av Tunnbrödsakademins Anki Berg och Marcus Bodin med hjälp av tips och kunskap från en mängd tunnbrödspersonligheter över hela landet.

Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling. Från tider då det tunna brödet var basföda i självhushållet till idag då det ofta äts som en delikatess. Det är en berättelse om nostalgi och entreprenörskap, bagare och bagerier – på landsbygden och i storstaden. Boken skildrar det rika utbudet av tunnbrödsvarianter som klådda, kavelgris, gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får även tydliga recept och råd om hur man kan baka sitt eget tunnbröd, både i bagarstugans vedeldade ugn och på elhäll eller i hushållsugnen hemma i köket. De nödvändiga bakredskapen presenteras, liksom hur olika råvaror påverkar tunnbrödets karaktär. Dessutom avslutas boken med härliga recept för hur tunnbrödet kan avnjutas på bästa sätt.

Tunnbrödet – en läcker historia är en hyllning till den svenska brödtraditionen och en påminnelse om lyckan att äta nybakat tunnbröd med en klick smör!



Beställa boken

Tunnbrödet – En läcker historia finns till försäljning hos tex 



Baka, smaka, njut!
Uppslag inlaga sid 140-141