Tunnbröd krävs när kungen firar Umeå universitet 50 år

Marcus BodinNyhet

Gunilla Andersson bakar tunnbröd.

Umeå universitet fyller 50 år och på årshögtidens högtidliga bankett i morgon firas det med kungabesök och handbakat tunnbröd, en självklar kombination menar Ella Nilsson som komponerat lördagkvällens meny find more info.

­

– Det handbakade tunnbrödet krävs för att höja måltiden till kunglig nivå. Brödets spröda konsistens binder ihop smakupplevelsen. Det är ju bara så vansinnigt gott! säger Ella Nilsson, som är ledamot av Tunnbrödsakademin.

Det hårda tunnbrödet är bakat på traditionellt sätt i byn Vindelånäset – kavlat och naggat för hand och gräddat i vedeldad stenugn. Tunnbrödet serveras både till förrättens rotsakssoppa och till varmrätten, rimmad röding.

Bland de 634 gästerna märks, utöver kung Carl XVI Gustaf, Umeå universitets rektor, Lena Gustafsson, ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, Västerbottens landshövding, Magdalena Andersson, samt mängder av professorer, doktorander och andra hedersgäster.

Tunnbrödtrend

Att intresset för tunnbröd växer, märks just nu på flera sätt. Den 7 november hålls Sveriges första Tunnbrödsmässa på Kulturhuset i Åsele i Västerbotten. Gunilla Andersson är eldsjälen bakom arrangemanget där besökarna får möjlighet att provsmaka och handla tunnbröd, lära sig mura en tunnbrödsugn, tillverka en tunnbrödkavel och testa olika mjölsorter, för att nämna något. Syftet är att inspirera till ett bevarande och utvecklande av tunnbrödshantverket.

Ny tunnbrödsbok

På Tunnbrödsmässan kommer också Anki Berg, ledamot av Tunnbrödsakademin, och Sirpa Kärki att berätta om sin bok Brödkult i Västerbotten. På 212 sidor skildrar de hur tunnbrödskulturen ser ut idag i Västerbotten och i en serie reportage möter läsaren hemmabagare, nybörjare och professionella, som berättar om hur och varför de bakar tunnbröd. Boken innehåller också en receptsamling och temasidor.

– Det som är självklart talar vi inte så ofta om, och tunnbröd på våra matbord är en sådan sak, säger Anki Berg. Det har alltid funnits där, och konsten att baka sitt egna bröd likaså. Nu börjar det dock bli skralt på föryngring i bagarstugorna, och vi har undersökt hur intressant det är för nutidsmänniskan att kavla sitt eget tunna bröd. Vi kan säga så mycket att ja, det är intressant! De relativt få som behärskar bakkonsten kommer att få mycket att göra i framtiden, för det är desto fler som vill äta av det goda brödet, avslutar Anki Berg