Årets Tunnbrödsinspiratör


Tunnbrödsakademin utser varje höst Årets Tunnbrödsinspiratör. Utmärkelsen går till en eller flera personer som gjort berömvärda insatser för Sveriges tunnbrödskultur.

Årets Tunnbrödsinspiratör 2023 utses under hösten. Alla kan nominera kandidater fram till 15 september!


Nominera någon som du tycker verkligen håller tunnbrödet högt och som sprider kulturavet kring tunnbrödet mycket väl. En inspirerande person eller en grupp som har en tydlig röst för tunnbröd. Tunnbrödsakademin vill på detta sätt lyfta fram tunnbrödet och tillsammans med er kan vi finna Årets Tunnbrödsinspiratör 2023.

Nominera din kandidat till Årets Tunnbrödsinspiratör 2023 genom att fylla i formuläret här.

Jury för Årets Tunnbrödsinspiratör är Tunnbrödsakademins styrelse. Årets pristagare offentliggörs den 10 oktober.

2022: Håkan Söder, Stockholm

2021: Leif Höglund, Finspång

2020: Stefan Ekengren,
Restaurang Hantverket, Stockholm

2019: Anna-Lena Levander Nordgren &
Suss Svensson, Husum

2018: Mari Partapuoli, Lycksele

2017: Ann-Marie Nilsson, Vemhån
2022


Håkan mottog sitt pris i samband med en Korvfestival i Göteborg i november 2022. Priset delades ut av två ledamöter i Tunnbrödsakademin, Ella Nilsson och sekreteraren Margareta Englund.


Håkan Söder, Stockholm

Håkan Söder har visat sig ha stor passion för tunnbrödsrullar. Denna passion tog han till att starta Faceboogruppen - tunnbrödsrullensvänner. Genom denna grupp har han nått ut till över 25 000 medlemmar att tillsammans uttrycka sin glädje över tunnbrödsrullen, dess fyllning och dess magiska bröd - tunnbrödet! För detta utnämns Håkan till årets tunnbrödsinspiratör 2022.

Håkans uttryckte stor glädje över utnämningen och tillsammans konstaterade vi att en tunnbrödsrulle är det optimala sättet att äta snabbmat på. På frågan om varför en tunnbrödsrulle är så bra svarade Håkan: Det är en synnerligen praktiskt förpackning och gott att äta med önskad fyllning när man är på språng.

Andra helgen i maj är det Tunnbrödetsdag men även Tunnbrödsrullensdag – hur fantastiskt som helst!

Länk till facebookgruppen Tunnbrödsrullensvänner.

Tunnbrödsakademins motivering:

Håkan Söders brinnande intresse för den klassiska, svenska snabbmatsrätten tunnbrödsrulle ledde till att han 2019 startade Facebookgruppen Tunnbrödsrullens vänner. Tack vare Håkans initiativ har Facebookgruppens nästan 25 000 följare i hela landet hittat ett nätverk där man positivt och engagerat utbyter tips och ideér om var och hur man på bästa sätt kan avnjuta de bästa tunnbrödsrullarna. Håkan Söder har därmed bidragit till att värna tunnbrödskulturen och utvecklat tunnbrödet i en modern matkategori. För denna insats belönas Håkan Söder med Tunnbrödsakademins utmärkelse Årets Tunnbrödsinpiratör 2022.


2021


Leif Höglund, Finspång har utsetts till Årets Tunnbrödsinspiratör 2021.


Leif Höglund, Finspång

2021 utsågs Leif Höglund enhälligt och utan nomineringsförfarande, till Årets Tunnbrödsinspiratör i Sverige.

Tunnbrödsakademins motivering:

Årets Tunnbrödsinspiratör har visat vägen till tunnbrödets förlovade land för ett stort antal människor, ja tusentals! Personen i fråga har ivrigt hejat på, bidragit med kunskap och på sitt pedagogiska och ödmjuka sätt visat vägen till den mångfald av tunnbröd som finns i vårt avlånga land. Genom Facebookgruppen Tunnbrödsnördar förmedlar han kärlek, kunskap och smakupplevelser utan att vara hindrad av sin medfödda hörselnedsättning. Hans ständigt växande följarskara låter sig inspireras och fortsätter att sprida budskapet om tunnbrödets förträfflighet.

 2020Stefan Ekengren, köksmästare på Restaurang Hantverket, är Årets Tunnbrödsinspiratör 2020. Foto: Susanne Kronholm


Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket, Stockholm

Temat för 2020 års upplaga av Årets Tunnbrödsinspiratör var Restaurang & Kafé. Allmänheten nominerade kandidater varefter juryn, bestående av Tunnbrödsakademins styrelse, först sållade fram fyra värdiga kandidater och därefter en slutsegrare: Stefan Ekengren.

Stefan Ekengren är en passionerad förespråkare för husmanskost, och han gör gärna moderna varianter på svenska och skandinaviska klassiker. När han blev kökschef på Hantverket 2017 var en av de första rätterna han skapade en matig förrätt menad att delas för två personer: Nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör. Hans tolkning av tunnbrödet från Dalarna blev en favorit för gästerna och är därför stående på menyn. Därmed har Stefan Ekengren agerat som värdig tunnbrödsambassadör i Stockholm, en stad där tunnbrödstraditionen inte är så stark, men där nyfikenheten är desto större. 

Tunnbrödsakademins motivering:

”På prisbelönta Restaurang Hantverket har Stefan Ekengren oväntat och med stor passion etablerat tunnbröd som en klassiker på menyn med rätten 'Helt nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör’. Med sin moderna tolkning av traditionellt Rättvikstunnbröd, kombinerat med kreativa tillbehör, ger han finsmakare i huvudstaden möjlighet att upptäcka tunnbrödets förträfflighet. För denna insats belönas Stefan Ekengren med Tunnbrödsakademins utmärkelse Årets Tunnbrödsinspiratör 2020.”Stefan Ekengrens prisade rätt: Helt nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör. Foto: Mattias Nilsson2019


Årets Tunnbrödsinspiratörer 2019, Anna-Lena Levander Nordgren (t.v.) och Suss Svensson, i bagarstugan vid Metsä pappersbruk där de dittills lärt 200 elever att baka tunnbröd. Foto: Marcus Bodin


Anna-Lena Levander Nordgren & Suss Svensson, Husum, Ångermanland

2019 utsåg en jury bestående av Tunnbrödsakademins styrelse Årets Tunnbrödsinspiratör. Juryn korade vinnaren efter att ha bedömt fyra nominerade kandidatgärningar.

Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson arbetar på Husumskolan i Ångermanland. Anna-Lena är lågstadielärare och Suss är fritidspedagog för klasserna F-3. Både i september 2018 och 2019 har Anna-Lena och Suss genomfört en bakdag då alla lågstadieelever har fått baka tunnbröd i en bagarstuga med vedeldad ugn nära Husumskolan. Cirka 100 elever per år har fått baka, äta och ta hem tunnbröd. Dessutom har sexårseleverna fått besöka bagarstugan under bakningen och fått smaka det färska brödet. I projektet har också en handfull äldre personer med bagarerfarenhet hjälpt till i bagarstugan med att lära ut kavling och gräddning.


Tunnbrödsakademins motivering:

”Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson har på ett kunnigt och inspirerande sätt lärt tvåhundra barn på Husumskolans lågstadium att baka tunnbröd på traditionellt sätt. De har även involverat äldre med bakerfarenhet och därmed möjliggjort kunskapsöverföring mellan tre generationer. Glädje och nyfikenhet har präglat stämningen i bagarstugan när stolta småbagare kavlat, gräddat och avnjutit sitt nybakade tunnbröd. Anna-Lenas och Suss engagemang borgar för att det kommer finnas skickliga tunnbrödsbagare även i framtiden. Tunnbrödsfamiljen växer genom barnen!”Rasmus Sjöström viftar med sopborsten medan Adrian Aller balanserar bakkufjalen i bagarstugan när lågstadieeleverna i Husumskolan bakar tunnbröd. Foto: Suss Svensson.2018


Mari Partapuoli, Årets Tunnbrödsinspiratör 2018. Foto: Iréne Gustafson.


Mari Partapuoli, Lycksele, Västerbotten

Mari Partapuoli utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör i och med att hon vann Tunnbrödsakademins tävling Bästa tunnbrödsmackan för ryggsäcken i september 2018.

En jury provsmakade finalfältets fem läckra tunnbrödsrullar inför publik under Umeå Smakfestival och gjorde sin bedömning utifrån kriterierna att mackorna skulle vara lätta att göra, mättande och goda – samt passa utmärkt för att avnjuta på en utflykt i naturen. Finalmackornas recept var inskickade av tunnbrödsälskare i Visby, Lycksele, Umeå, Järfälla och Dvärsätt i Jämtland.

Juryn bestod av Tunnbrödsakademins Anki Berg, bagaren Nisse Olofsson, konditorn Jessica Sandberg, Tunnbrödsakademins Jesper Långström och friluftsprofilen Jenny Ferry. Tävlingsledare var Ella Nilsson, Tunnbrödsakademin.


Mari Partapuolis tunnbrödsrulle med rökt fjällsik och kokt utsågs till segrare med motiveringen:

”En smakexplosion i norrländsk anda med toner av jord och hav. Gör utflykten till en mättande njutning!”. Tunnbrödsrulle med rökt sik, potatis och avokado. Foto: Johan Gunséus.


Tunnbrödsrulle med rökt sik, potatis och avokado

4 portioner


Ingredienser

4 msk creme fraiche

2 st små avokado

4-6 tsk pressad citronsaft
4 mjuka tunnbröd, helst med brödkryddor

Smör

4 st kokta, kalla potatisar, tunt skivade 

1 rökt fjällsik i mindre bitar


Gör så här

Blanda creme fraiche med mosad avokado och citronsaft.

Bred smör på brödet, lägg på potatisskivorna, röran och fiskbitarna. 

Rulla ihop och servera!

Dela receptet med någon2017


Anne-Marie Nilsson, Vemhån, Härjedalen

Ann-Marie Nilsson vann 2017 med ett glöggtilltugg gjort på tunnbröd, riven ost och pistagenötter.

Anne-Marie Nilsson utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör när hon vann tävlingen Bästa glöggtilltugget gjort på tunnbröd som Tunnbrödsakademin arrangerade inför julen 2017. I en final med fem tävlingsbidrag utsågs Ann-Maries ”Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter” till vinnare av en jury bestående av Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, kocken Per Söderberg, Mia Karlsson-Jonsson från Rex Bar & kök samt Peter Vegh, kock och vinkonsult. Tävlingsledare var Ella Nilsson, Tunnbrödsakademin.

Anne-Marie Nilsson, Årets Tunnbrödsinspiratör 2017.


Juryns motivering:

”Ett nytänk med medelhavstouch, ett tilltugg som är enkelt att tillaga och förbereda och som behåller sin fräschör hela mingelkvällen.”Vinnarbidraget från Årets Tunnbrödsinspiratör 2017, Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter. Foto: Johan Gunséus.


Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter


Ingredienser

Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter
2 rektangulära mjuka tunnbröd
2 msk olivolja
2 dl riven ost (Västerbottens- eller gruyere)
1 dl finhackade pistagenötter


Gör så här

Pensla brödet på båda sidorna med olivolja.
Sporra, klipp eller skär brödet i munsbitar och placera bitarna intill varandra på ett bakplåtspapper.
Strö över osten och sist pistagenötterna.
 
Grädda i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
 
Sära på bitarna direkt.
 
Avnjut till varm glögg!

Dela receptet med någon