Tunnbröd och grillning
Inför Tunnbrödets dag 2020 presenterade kocken Erik Wennberg i Tunnbrödsakademins direktsändning på FaceBook fyra recept på hur man kan servera läckra rätter med tunnbröd till en grillbuffé. Då gräddades tunnbrödet på stålhäll över glöden, men recepten nedan kan naturligtvis beredas med det favorittunnbröd man har tillhands. Grilla och njut!

Mjukt tunnbröd med grillad flankstek och rostad majskräm
Använd helst en grill med lock för indirekt grillning.
4 portioner
Ingredienser
4 st mjuka tunnbröd
500 – 600 g flankstek
Flingsalt
Svartpeppar
Tigersåsglaze
1/2 dl tigersås
1/2 dl honung
1 msk sesamfrön
Grönsaker
Salladslök - skuren i tunna skivor
Rädisa - hyvlad/skuren i tunna skivor
Koriander - plockade blad
Romansallad - skuren i strimlor
Rostad majscreme
1 burk majs (350 gram)
2 vitlöksklyftor
Rapsolja
1 – 2 msk crème fraîche

Gör så här
Majscrème
Sätt ugnen på 200 grader.
Öppna burken med majs och låt rinna av.
Skala och grovhacka vitlöken.
Häll upp majsen på en långpanna och blanda med vitlöken och någon matsked rapsolja.
Rosta majsblandningen i ugnen tills majsen fått fin färg men inte bränns, cirka 15 minuter.
Tag ut majsen ur ugnen. Kör majsblandningen i en mixer till önskad konsistens, späd gärna med lite crème fraîche på slutet för en slätare crème.
Tigersåsglaze
Blanda alla ingredienser i en skål som du kan ha med dig till grillen.
Flankstek
Låt flanksteken ligga framme ca en timme innan du ska grilla den. Putsa bort ev hinnor på köttet och gnid in flingsalt och svartpeppar.
Förbered grillen med glödande kol på halva ytan.
Grilla flanksteken ovanför glöden till fin färg på båda sidor, ca 4 minuter. Pensla köttet med glazen och flytta köttet till halvan utan kol för indirekt grillning. Lägg på lock och låt flanksteken komma upp till 55 – 58 graders innertemperatur. Låt sedan köttet vila 10 minuter.
Skiva köttet mot muskelfibrerna och salta gärna köttet en gång till när det är skivat.
Bred ut majscrème på tunnbröden, toppa sedan med salladslök, rädisa, koriander, sallad och kött.
Vik ihop tunnbrödet och njut.
Dela receptet med någon

Mjukt tunnbröd med grillad röding och kokt potatis
Använd helst en grill med lock för indirekt grillning.
4 portioner
Ingredienser
4 st mjuka tunnbröd
2 st hela rödingar eller 4 st filéer (Alt 500 g lax)
12 st små färskpotatisar - kokta
En bunt gräslök
Pepparrot
2 dl smetana
50 g smör
Salt
Vitpeppar

Gör så här
Tänd grillen med kol på ena halvan av ytan.
Koka potatisarna i saltat vatten, gärna med dill och någon skiva citron. Filéa rödingarna om du köpt hela fiskar. Salta och peppra filéerna.
Skär gräslöken fint och lägg i en skål till servering.
Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta härligt nötigt, passa så det inte bränns. Häll upp i en djuptallrik och låt svalna något.
Grilla rödingen med skinnsidan nedåt ovan glöden tills skinnet börjar släppa lite. Flytta sedan rödingen till halvan utan glöd för indirekt grillning. Lägg på lock på grillen och låt rödingen grilla cirka 5 minuter.
Drag skinnet av rödingen efter att du grillat den färdigt.
Stryk ut ett tunt lager smetana på tunnbrödet. Skiva och lägg på den skivade potatisen, röding, gräslök, riven pepparrot och avsluta med att ringla över brynt smör.
Vik ihop tunnbrödet och njut.
Dela receptet med någon

Grillat mjukt tunnbröd med aubergine och mozzarella
Använd helst en grill med lock för indirekt grillning.
4 portioner
Ingredienser
4 st mjuka tunnbröd
100 g bra mozzarella - gärna lokalproducerad
2 st auberginer
1 st vitlöksklyfta- finhackad
2 msk olivolja
1 msk crème fraîche
1 liten påse bladspenat
Några kvistar timjan/citrontimjan
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Tänd grillen med kol på ena halvan av ytan.
Dela auberginerna på längden och pensla snittytorna med olivolja och lägg sedan snittytorna nedåt ovanför glöden tills de fått fin grillyta.
Vänd auberginerna och flytta dem till sidan utan glöd och grilla indirekt under lock tills de är mjuka och fått fin färg, cirka 30 minuter.
Gröp ur köttet ur auberginerna och stek i torr stekpanna på medelvärme tills den mesta vätskan kokat bort. Blanda ner vitlök, repade blad från timjan, crème fraîche och en matsked olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Stryk ut aubergineröran på ett tunnbröd, toppa med skivad mozzarella och spenat och avsluta med ett bröd ovanpå. Ställ kallt tills det är dags att grilla.
Grilla de auberginefyllda tunnbröden på båda sidor tills de fått fin färg. Skär upp i tårtbitar och servera dina hungriga gäster.
Dela receptet med någon

Hårt tunnbröd med grillad morot och brynt smör
4 portioner
Ingredienser
4 – 6 st morötter
2 msk olivolja
Några kvistar timjan
1 st citron - zest
50 g smör
50 g mandelspån
Rökt paprikapulver
Chilipulver
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Tänd grillen.
Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta härligt nötigt, passa så det inte bränns. Häll upp i en djuptallrik och låt svalna helt i kylen.
Borsta morötterna rena och koka sedan i lättsaltat vatten 3 – 4 minuter. Kyl morötterna i iskallt vatten och torka sedan torra.
Blanda morötterna med olivolja, krydda lätt med salt och svartpeppar.
Grilla morötterna över glöden runt om tills de får fin färg.
Skiva morötterna i ca 5 mm skivor.
Bred brynt smör på tunnbrödet och lägg på den skivade moroten och pudra över rökt paprika och chili. Toppa morötterna med mandel, timjan och citronzest. Smaklig måltid!
Dela receptet med någon
Ann-Marie Nilsson vann Årets Tunnbrödsinspiratör 2017 med detta recept

Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter
Vinnarbidraget från Årets Tunnbrödsinspiratör 2017. Foto: Johan Gunséus.
Ingredienser
Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter
2 rektangulära mjuka tunnbröd
2 msk olivolja
2 dl riven ost (Västerbottens- eller gruyere)
1 dl finhackade pistagenötter

Gör så här
Pensla brödet på båda sidorna med olivolja.
Sporra, klipp eller skär brödet i munsbitar och placera bitarna intill varandra på ett bakplåtspapper.
Strö över osten och sist pistagenötterna.
Grädda i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
Sära på bitarna direkt.
Avnjut till varm glögg!
Dela receptet med någon