Hårt tunnbröd på rågsurdeg


Margareta Englund och Margaretha Johansson

Ett recept som utvecklats under projekttiden för projektet ”Långhed - Kulturarv möter framtid”


Ingredienser

1 liter vassle – har du inte tillgång till det så använd hälften mjölk och vatten
100 g rågsurdeg
300 g grovt rågmjöl
300 g kornmjöl
1 msk salt
Cirka 500 g vetemjölRecept ikon
Gör så här

Blanda samman allt och komplettera sedan med mer vetemjöl för att nå en lagom fast deg. Degen ska inte vara för hård utan mer mjöl används vid utbakningen. Gör degen kvällen innan och låt stå svalt att svälla och jäsa så att smakerna utvecklas.

Forma degämnen som du lägger på bakbordet. Storleken ger svaret på hur många bröd degen ger och storleken på ämnena avgör du utifrån hur stora kakor du vill baka. Att baka stora kakor går snabbare men är också svårare och blir en kaka fel så förstörs ganska mycket deg. Att baka större kakor kräver mer erfarenhet!

I Långhed har vi valt att ofta baka ut kakor som väger runt 50 - 60 gram. Denna storlek är relativt lätt att jobba med och ger en fin storlek på tunnbrödskakorna.

Denna deg bakas gärna ut i en blandning av korn och vetemjöl vilket ger brödet en fin smak då kornmjölet ger en något rostad karaktär. Kavla med randkavel och ganska mycket mjöl och avsluta med kruskavel.

När brödet är klart så glöm inte att njuta av ditt hantverk med en lugn stund!

Lycka till! 

Dela receptet med någon

Farmors tunnbröd från Utanskog


Ulf Wallinder,

fd ledamot av Tunnbrödsakademin:

I min hemby Utanskog i Västernorrland bakade folk riktigt gott tunnbröd, och min farmors var nog allra godast. Här är hennes recept:


Ingredienser

4 liter mjölk (helst från bonden)
1 liter filmjölk
3 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
1 kg kornmjöl
30 g salt
15 g hjorthornsalt
50 g jäst
Recept ikon
Gör så här

Degen ska vara lös. Om den känns för lös kan man tillsätta mer mjöl. Jäs degen i ca 2 timmar. Använd rikligt med rågmjöl på bakbordet.

Gör ett lagomt antal runda degämnen på ca 150 g styck. Kavla ut ämnet tunt – så tunt att du nästan kan läsa tidningen igenom det. Nagga och sopa båda sidorna.

Grädda i valfri stenugn, elvärmd eller vedeldad, i ca 15 sek. Temperaturen bör vara hög, 450-500 grader.

Dela receptet med någon