"Hälvtjuckbrö" från Jämtland
Fru Bakstra, Birgitta Hedström Persson
Frösön Jämtland
Detta tunnbröd är ett ”Hälvtjuckbrö” och det är precis som det låter, ett halvtjockt bröd. Ett Jämtländska Tunnbröd som är ett segt och lite tjockare bröd. Mitt intresse för Tunnbröd började när jag som liten fick jag följa med min farmor Ester till tanterna runt om byn och baka tunnbröd. Jag har länge sökt efter både smaken och utseendet av farmors tunnbröd och med det siktade Ölandsvetemjölet har jag hittat den nötiga smaken på tunnbrödet som jag upplevde från förr. Om Du vill fräscha upp dina kunskaper eller lära dig alla momenten i tunnbrödsbaket så är du välkommen till min Bakstuga på Frösön. Jag åker också ut till lokala Bystugor och håller kurser eller deltar i evenemang.
Ingredienser
Havremjölk
1 liter mjölk 3%
5 dl havregryn
fänkål & anis
Stöpan
1 sats havremjölk (rumstempererat)
1 liter mjölk 3%
6 g jäst
1/2 flaska brödsirap
1800 g siktat Ölandsvetemjöl
400 g siktat rågmjöl (om du inte hittar använd rågsikt istället)
200 g smör (rumstempererat)
1 tsk salt

Gör så här
Dag 1 - Havremjölk
Lägg i blöt över natten: mjölk, havregryn och fänkål & anis – som ska stötas väl. Kylskåp över natten.
Dag 2 - Stöpan
Ta fram havremjölken och smöret för att rumsteperera innan nästa steg.
Blanda havremjölken, resten av mjölken med jäst och sirap. Häll i allt mjöl, kör på lägsta fart i 5 min. Kör ytterligare 3-5 minuter i bakmaskinen. Fördela det rumsvarma smöret lite i taget under tiden som du kör maskinen. Tillsätt saltet på slutet, se till att det blandas ordentligt Stöpan är klar då den blir blank och släpper från bunkens kanter.
Tänk på att vara försiktig med stöpan även när du gör den för hand för både kulturspannmål och ekologiskt mjöl är känsligare än vanligt mjöl.
Plasta in och ställ i kylskåp i ett eller två dygn.
Dag 3-4
Ta ut stöpan ur kylskåpet en till två timmar innan bakning och häll upp den på bakbordet med handduk på.
Gör alla ämnen och lägg dem på mjöliga plåtar och jäs dem i minst 30 minuter innan bak, (tiden för jäsning beror på värmen i bakstugan). Jäsningen måste komma igång men de ska inte överjäsas och bli blöta, för att undvika det kan du ställa plåtarna en stund i kylskåpet när du ser att det går för fort.
Att tänka på när du gräddar: Ugnen ska vara rejält varm, vedeldad ska hålla 400-450 grader beroende på ugn. På ett Jämtländskt tunnbröd är kanterna lite brända så håll kakan igång i ugnen för att undvika att bränna den på andra ställen.
Lycka till! Mys & njut i Bakstugan! Bakhälsningar från Fru Bakstra!
Dela receptet med någon
Tuttul från Rättvik
Susanne Säbb Danielsson,
Rättviks Tunnbrödsbageri & Handelsbod, f.d. ledamot av Tunnbrödsakademin:
Här kommer ett recept på Tuttul som ligger till grund för en av våra produkter på Rättviks tunnbrödsbageri. Detta recept återupplivades i slutet på 1970-talet när vi i Rättvik arrangerade något som vi kallade "Lidudagen" dvs dagen då fäbojäntorna buffrade med korna till fäboden inför sommaren. I flera års tid arrangerade vi denna vandring genom samhället till en "turistfäbod" på campingen. Där mjölkades det och smör kärnades och bröd bakades. Detta recept delades ut till besökarna.
Ingredienser
3 liter mjölk
1/2 kg margarin
3 dl socker
3 dl sirap
2 paket jäst
2 tsk salt
1 liten burk brödkryddor
2 kg vetemjöl + 2 kg vid utbakning
2 kg rågmjöl
5 liter potatis, kokas, skalas och pressas

Gör så här
Blanda degen med alla ingredienser utom potatisen och låt jäsa i 1,5 timme. Knåda in den pressade potatisen strax före utbakning.
Kavla tunt och nagga.
Brödet gräddas i vedeldad ugn i bagarstugan, ca 30 sekunder på varje sida.
Dela receptet med någon
Glutenfritt mjukt tunnbröd
Laila Odin,
Lailas Tunnbröd i Nälden:
Jag lärde mig att baka vid 17 års ålder av min svärmor. Då bakade vi mjukt tunnbröd i vedeldad ugn. Vi startade tidigt på morgonen och gjorde en stor stöpa deg. Efter hennes bortgång har jag bakat på egen hand och bytt vedeldat mot två elektriska ugnar som jag har i varsin bagarstuga. I en bagarstuga bakar jag vanligt tunnbröd och i den andra glutenfritt. Här är ett bra recept på mjukt, glutenfritt tunnbröd.
Ingredienser
1/2 pkt jäst
1/4 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
mald anis & fänkål efter smak
125 gr margarin eller cocosfett
1 L mjölk
1,25 dl sirap
1/2 dl socker
3 dl grov mjölmix `Semper Grovmix" & ekologiskt bovetemjöl
1 kg Lailas gula mjölmix (glutenfri)
4 msk fiberhusk

Gör så här
Blanda jäst, salt och kryddor.
Smält margarinet, slå i lite mjölk samt all sirap och socker.
Slå den varma mjölkblandningen i bunken. Blanda mjöl och fiberhusken och häll i bunken. (Fiberhusken måste blandas med mjölet annars blir det hårt bröd.)
Blanda till rätt konsistens med resten av mjölken.
Låt degen jäsa till dubbel storlek och gör degämnen.
Grädda i vedeldad ugn eller elugn.
Dela receptet med någon