Tuttul från Rättvik
Susanne Säbb Danielsson,
Rättviks Tunnbrödsbageri & Handelsbod, f.d. ledamot av Tunnbrödsakademin:
Här kommer ett recept på Tuttul som ligger till grund för en av våra produkter på Rättviks tunnbrödsbageri. Detta recept återupplivades i slutet på 1970-talet när vi i Rättvik arrangerade något som vi kallade "Lidudagen" dvs dagen då fäbojäntorna buffrade med korna till fäboden inför sommaren. I flera års tid arrangerade vi denna vandring genom samhället till en "turistfäbod" på campingen. Där mjölkades det och smör kärnades och bröd bakades. Detta recept delades ut till besökarna.
Ingredienser
3 liter mjölk
1/2 kg margarin
3 dl socker
3 dl sirap
2 paket jäst
2 tsk salt
1 liten burk brödkryddor
2 kg vetemjöl + 2 kg vid utbakning
2 kg rågmjöl
5 liter potatis, kokas, skalas och pressas

Gör så här
Blanda degen med alla ingredienser utom potatisen och låt jäsa i 1,5 timme. Knåda in den pressade potatisen strax före utbakning.
Kavla tunt och nagga.
Brödet gräddas i vedeldad ugn i bagarstugan, ca 30 sekunder på varje sida.
Dela receptet med någon
Glutenfritt mjukt tunnbröd
Laila Odin,
Lailas Tunnbröd i Nälden:
Jag lärde mig att baka vid 17 års ålder av min svärmor. Då bakade vi mjukt tunnbröd i vedeldad ugn. Vi startade tidigt på morgonen och gjorde en stor stöpa deg. Efter hennes bortgång har jag bakat på egen hand och bytt vedeldat mot två elektriska ugnar som jag har i varsin bagarstuga. I en bagarstuga bakar jag vanligt tunnbröd och i den andra glutenfritt. Här är ett bra recept på mjukt, glutenfritt tunnbröd.
Ingredienser
1/2 pkt jäst
1/4 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
mald anis & fänkål efter smak
125 gr margarin eller cocosfett
1 L mjölk
1,25 dl sirap
1/2 dl socker
3 dl grov mjölmix `Semper Grovmix" & ekologiskt bovetemjöl
1 kg Lailas gula mjölmix (glutenfri)
4 msk fiberhusk

Gör så här
Blanda jäst, salt och kryddor.
Smält margarinet, slå i lite mjölk samt all sirap och socker.
Slå den varma mjölkblandningen i bunken. Blanda mjöl och fiberhusken och häll i bunken. (Fiberhusken måste blandas med mjölet annars blir det hårt bröd.)
Blanda till rätt konsistens med resten av mjölken.
Låt degen jäsa till dubbel storlek och gör degämnen.
Grädda i vedeldad ugn eller elugn.
Dela receptet med någon