Banner Tunnbrödets dag 9 maj 2020

Tunnbrödets dag 13 maj 2023


Andra lördagen i maj varje år är det Tunnbrödets dag. Det har blivit en årlig tradition för många att göra en extra god tunnbrödsmacka den dagen, eller rent av bjuda in till ett tunnbrödsbak. Dagen är instiftad av Tunnbrödsakademin och firades för första gången 2017.

Tunnbrödsakademins upprop 2023 för Tunnbrödets dag - ”Njutavarjesmula”!
Tunnbröd är verkligen värd sin vikt i guld och varje smula är värd att avnjutas. Utifrån den inledningen vill vi göra ett upprop inför 2023 som innebär att vi vill uppmana till att hitta och fånga upp idéer kring ”njut varje smula” av ditt tunnbröd! Hur gör du som bagare och hur gör kunden? Alla med spännande idéer, gamla som nya idéer är med!

Uppropet innebär att vi vill uppmana att fotografier tas på olika sätt som visar på att den sista smulan tas vara på och verkligen hamnar där den ska. Fotografier tas och läggs upp med hashtag, #njutavarjesmula. Vi kollar av denna hashtag på söndag 14 maj och utser en vinnare som får den fina tunnbrödsboken, "Tunnbrödet - En läcker historia", hemskickad. En separat affisch i A4-format till detta kan du ladda hem här för att skriva ut och sätta upp.   Ladda hem affisch

HUR MARKNADSFÖRS TUNNBRÖDETS DAG?
Genom att kommunicera att Tunnbrödets dag är den andra lördagen i maj och koppla det till ert tunnbrödsevent eller tunnbrödserbjudande sprider vi tillsammans medvetenheten om Tunnbrödets dag. Vi i Tunnbrödsakademin kommunicerar genom vår hemsida, på̊ Facebook och via Instagram, och vi kan dela info om ni har ett publikt firande om ni skickar det till oss med lite framförhållning, helst senast den 2 maj via detta formulär. (formulär är nu stängt). Dessutom sprider förstås alla firande aktörer själva sin info på̊ lämpligt sätt.

Här finns affischmallar och banners som du kan ladda ner och använda i din egen marknadsföring. Det är dels en banner till Facebook (sidhuvud) och två olika typer av affischmallar. Det är fritt fram att använda dem till arrangemang som är kopplade till Tunnbrödets dag.

Ladda ner banner     Ladda ner affischmall

ALLMÄNT OM TUNNBRÖDETS DAG
Sverige har en högst levande tunnbrödskultur med många spännande, regionala och lokala uttryck – och när det gäller firande är förstås alla sätt rätt. Det här manifesteras vanligtvis på Tunnbrödets dag då tunnbrödet uppmärksammas runt om i landet på många platser samtidigt. Bagarstugor håller öppet och erfarna bagerskor och bagare lär upp nyfikna nybörjare. Krogar lyfter tunnbrödsrätter till nya höjder. Kaféer och hembygdsföreningar serverar delikata tunnbrödsmackor till besökare som kan köpa med sig tunnbröd och smörgåsar hem. Bagerier och butiker har särskilda erbjudanden och lanserar spännande nya tunnbrödsvarianter. Föredrag hålls om tunnbrödets historia och regiontypiska tunnbrödsvarianter. Familjer och vänner gör utflykter med tunnbröd i matsäcken. Tunnbrödets dag är till för njutning och glädje. Vad hittar du på?

Äta tunnbröd

Baka, smaka, fira!