Bakgrund
Kjell Jonsson, idégivare till och hedersledamot av Tunnbrödsakademin.
Idén till Tunnbrödsakademin kläcktes av Kjell Jonsson, tidigare VD för Polarbröd, uppvuxen i Norsjö i Västerbotten. Kjell funderade under många år på hur man skulle kunna göra för att lyfta fram tunnbrödet som den norrländska delikatess det är, och landade i att en akademi skulle vara lämplig.
I november 2011 var Kjell och Elisabet Nilsson Singh värdar för ett möte i Örnsköldsvik dit tunnbrödsbagare från hela landet bjudits in för att diskutera hur en Tunnbrödsakademi skulle kunna bildas, organiseras och finansieras. Då deltog representanter för Mjälloms Tunnbröd, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Stenugnsbageriet i Lenninge, Polarbröd, Klöverträsk Bröd, Fazer, Röåns Tunnbröd, Skogs-Hildas, Sveriges Bagare & Konditorer samt Stödebröd. Intresset för att skapa ett dynamiskt forum för tunnbrödets utveckling och spridning var stort men finansieringen var svårlöst och därför fick idén gå på sparlåga ytterligare några år.
Bakre raden från vänster: Christin Svensson, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Mårten Sundling, Stenugnsbageriet i Lenninge, Karin Bodin, Polarbröd, Frida Svensson, Jämtlands Tunnbrödsbageri, Elisabet Nilsson Singh, Polarrenen, Monica Lundmark, Klöverträsk Bröd, Maria Eriksson, Polarbröd, Marcus Bodin, projektledare, Anders Jensen, Fazer. Främre raden från vänster: Magnus Stenklyft, Röåns Tunnbröd, Kjell Jonsson, Polarrenen, Ingrid Öhlund, Skogs-Hildas, Torbjörn Ullsten, Mjälloms Tunnbröd, Jonny Lundmark, Klöverträsk Bröd, Martin Lundell, Sveriges Bagare & Konditorer, Ove Edström, Stödebröd.
Den 29 maj instiftades Tunnbrödsakademin vid en ceremoni i Kulturfabriken i Mjällom där de sex ledamöterna tillsammans bet av en 2,5 meter lång tunnbrödkaka som specialbakats på Mjälloms Tunnbröd dagen innan.
Sveriges och världens första Tunnbrödsakademi startade i ett nafs.
Tunnbrödsakademins ledamöter inviger akademin. Fr v: Ulf Wallinder, Susanne Säbb Danielsson, Anki Berg, Torbjörn Ullsten, Ella Nilsson & Kjell Jonsson.