
Årets Tunnbrödsinspiratör
Stort tack för alla bidrag som ni skickat in till Årets Tunnbrödsinspiratör. Juryn har utsett tre kandidater som går vidare.
Tunnbrödskademin vill lyfta någon som verkligen håller tunnbrödet högt och som sprider kulturarvet kring tunnbrödet mycket väl. En inspirerande person eller grupp som har en tydlig röst för tunnbröd. Jury för Årets Tunnbrödsinspiratör är Tunnbrödsakademins styrelse.
De nominerade är:

Finalist: Gunilla Andersson
Juryns motivering:
Gunilla har under lång tid arbetat fram ett koncept utifrån norrländsk tradition av tunnbrödbakning. Hon har på egen hand byggt upp ett hantverksbageri där hon bakar tunnbröd till en stor kundkrets. Gunilla har stor känsla för kvalitet och ett vänligt bemötande. Den årligen återkommande tunnbrödsfestivalen som hon har varit med och skapat röner stort intresse. Efterfrågan på Gunillas tunnbröd är stor och dagarna i bagarstugan blir långa.

Finalist: Restaurang KNUT/Martin Sjölander
Juryns motivering:
Martin startade restaurang KNUT 2013 och har alltid älskat tunnbröd. På KNUT serveras norrländsk mat med ena foten i vildmarken och den andra i civilisationen. Både inspiration och råvaror kommer från rötterna i Norrland. Som gäst bjuds du alltid på hembakt tunnbröd och på menyn finns bland annat tunnbrödspizzor med spännande topping. KNUT har nyligen byggt upp ett eget tunnbrödsbageri där de bakar mjukt och hårt tunnbröd till sina fyra restauranger. Det hårda tunnbrödet finns till försäljning på restaurangerna och även på olika delikatessbutiker runt om i landet.

Finalist: Anki Berg
Juryns motivering:
Anki är en stor inspiratör när det gäller att hålla tunnbrödsbakning och -kultur vid liv, bland annat genom kurser i den egna bagarstugan. Anki är medförfattare till den prisbelönta boken Tunnbrödet - en läcker historia och hon är initiativtagare till Nätverket för tunnbrödsbagare. Hon för kulturhistorien vidare genom intressanta föredrag och förmedlar alltid känslan av att tunnbrödet berättar något mer än bara ”ät mig”.
2023

Daniel Källström är Årets tunnbrödsinspiratör 2023
I samband med Tunnbrödsdagarna i Jämtland 29-30 januari utsågs Daniel Källström, Jemtugnen till Årets Tunnbrödsinspiratör. Bakom utnämningen står Tunnbrödsakademin, som varje år utser en person som har gjort särskilda insatser för tunnbrödskulturen.
Juryns motivering till 2023 års utnämning:
“Jemtugnen är en modern tunnbrödsugn som gör det enkelt för flera att baka tunnbröd, även utan bagarstuga och vedugn. Daniel hanterar kavel och deg med en precision och teknik som är unik. Han ser möjligheter till att underlätta de tunga momenten i bakning och han delar gärna med sig av sin kunskap med stor uppfinningsrikedom.”
Övriga nominerade till Årets tunnbrödsinspiratör var Fru Bakstra på Frösön, Birgitta Hedström Persson och Saras Glutenfria, Sara Paulsson i Granö.
– Att bli uppmärksammad för det jag gör och dela den nomineringen med Fru Bakstra och Saras Glutenfria var stort. Att nu få ta emot denna utmärkelse är helt överväldigande, säger Daniel Källström.
Daniel Källström driver familjeföretaget Jemtugnen i Oviken i Jämtland. Jemtugnen är en modern tunnbrödsugn som gör det enkelt för fler att baka tunnbröd, även utan bagarstuga och vedugn. Det är en elektrisk ugn som kan bli riktigt het vilket är helt avgörande för tunnbrödsbakning. Tillverkningen av ugnen grundades av Daniels pappa Gunnar Källström och började redan 1952. Förutom att bygga och konstruera bakugnar är Daniel en mästare på att baka tunnbröd.
På tunnbrödsdagarna samlades ett stort antal tunnbrödsbagare i landet för att lära av varandra och få ny kunskap utifrån studiebesök och föreläsningar. Den franske stjärnbagaren Sébastien Boudet medverkade i programmet och lyfte särskilt upp de gamla spannmålen, s.k. kulturspannmål. Sébastien ingår i ett projekt som drivs av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och projektet: Historiska sädesslag och framtidens mat.
Arrangemanget Tunnbrödsdagarna sker i samarbete med Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk i Ås, Östersund, SLU och Tunnbrödsakademin.

På bilden syns de tre finalisterna vid prisutdelningen 2023. Fv Daniel Källström, Sara Paulsson och Birgitta Hedström Persson.
Tunnbrödsakademin utser varje höst Årets Tunnbrödsinspiratör. Utmärkelsen går till en eller flera personer som gjort berömvärda insatser för Sveriges tunnbrödskultur.
2023: Daniel Källström, Oviken
2022: Håkan Söder, Stockholm
2021: Leif Höglund, Finspång
2020: Stefan Ekengren,
Restaurang Hantverket, Stockholm
2019: Anna-Lena Levander Nordgren &
Suss Svensson, Husum
2018: Mari Partapuoli, Lycksele
2017: Ann-Marie Nilsson, Vemhån
2022

Håkan mottog sitt pris i samband med en Korvfestival i Göteborg i november 2022. Priset delades ut av två ledamöter i Tunnbrödsakademin, Ella Nilsson och sekreteraren Margareta Englund.
Håkan Söder, Stockholm
Håkan Söder har visat sig ha stor passion för tunnbrödsrullar. Denna passion tog han till att starta Faceboogruppen - tunnbrödsrullensvänner. Genom denna grupp har han nått ut till över 25 000 medlemmar att tillsammans uttrycka sin glädje över tunnbrödsrullen, dess fyllning och dess magiska bröd - tunnbrödet! För detta utnämns Håkan till årets tunnbrödsinspiratör 2022.
Håkans uttryckte stor glädje över utnämningen och tillsammans konstaterade vi att en tunnbrödsrulle är det optimala sättet att äta snabbmat på. På frågan om varför en tunnbrödsrulle är så bra svarade Håkan: Det är en synnerligen praktiskt förpackning och gott att äta med önskad fyllning när man är på språng.
Andra helgen i maj är det Tunnbrödetsdag men även Tunnbrödsrullensdag – hur fantastiskt som helst!
Tunnbrödsakademins motivering:
Håkan Söders brinnande intresse för den klassiska, svenska snabbmatsrätten tunnbrödsrulle ledde till att han 2019 startade Facebookgruppen Tunnbrödsrullens vänner. Tack vare Håkans initiativ har Facebookgruppens nästan 25 000 följare i hela landet hittat ett nätverk där man positivt och engagerat utbyter tips och ideér om var och hur man på bästa sätt kan avnjuta de bästa tunnbrödsrullarna. Håkan Söder har därmed bidragit till att värna tunnbrödskulturen och utvecklat tunnbrödet i en modern matkategori. För denna insats belönas Håkan Söder med Tunnbrödsakademins utmärkelse Årets Tunnbrödsinpiratör 2022.
2021

Leif Höglund, Finspång har utsetts till Årets Tunnbrödsinspiratör 2021.
Leif Höglund, Finspång
2021 utsågs Leif Höglund enhälligt och utan nomineringsförfarande, till Årets Tunnbrödsinspiratör i Sverige.
Tunnbrödsakademins motivering:
Årets Tunnbrödsinspiratör har visat vägen till tunnbrödets förlovade land för ett stort antal människor, ja tusentals! Personen i fråga har ivrigt hejat på, bidragit med kunskap och på sitt pedagogiska och ödmjuka sätt visat vägen till den mångfald av tunnbröd som finns i vårt avlånga land. Genom Facebookgruppen Tunnbrödsnördar förmedlar han kärlek, kunskap och smakupplevelser utan att vara hindrad av sin medfödda hörselnedsättning. Hans ständigt växande följarskara låter sig inspireras och fortsätter att sprida budskapet om tunnbrödets förträfflighet.
2020

Stefan Ekengren, köksmästare på Restaurang Hantverket, är Årets Tunnbrödsinspiratör 2020. Foto: Susanne Kronholm
Stefan Ekengren, Restaurang Hantverket, Stockholm
Temat för 2020 års upplaga av Årets Tunnbrödsinspiratör var Restaurang & Kafé. Allmänheten nominerade kandidater varefter juryn, bestående av Tunnbrödsakademins styrelse, först sållade fram fyra värdiga kandidater och därefter en slutsegrare: Stefan Ekengren.
Stefan Ekengren är en passionerad förespråkare för husmanskost, och han gör gärna moderna varianter på svenska och skandinaviska klassiker. När han blev kökschef på Hantverket 2017 var en av de första rätterna han skapade en matig förrätt menad att delas för två personer: Nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör. Hans tolkning av tunnbrödet från Dalarna blev en favorit för gästerna och är därför stående på menyn. Därmed har Stefan Ekengren agerat som värdig tunnbrödsambassadör i Stockholm, en stad där tunnbrödstraditionen inte är så stark, men där nyfikenheten är desto större.
Tunnbrödsakademins motivering:
”På prisbelönta Restaurang Hantverket har Stefan Ekengren oväntat och med stor passion etablerat tunnbröd som en klassiker på menyn med rätten 'Helt nystekt tuttul med slarvsylta och hemkärnat smör’. Med sin moderna tolkning av traditionellt Rättvikstunnbröd, kombinerat med kreativa tillbehör, ger han finsmakare i huvudstaden möjlighet att upptäcka tunnbrödets förträfflighet. För denna insats belönas Stefan Ekengren med Tunnbrödsakademins utmärkelse Årets Tunnbrödsinspiratör 2020.”

2019

Årets Tunnbrödsinspiratörer 2019, Anna-Lena Levander Nordgren (t.v.) och Suss Svensson, i bagarstugan vid Metsä pappersbruk där de dittills lärt 200 elever att baka tunnbröd. Foto: Marcus Bodin
Anna-Lena Levander Nordgren & Suss Svensson, Husum, Ångermanland
2019 utsåg en jury bestående av Tunnbrödsakademins styrelse Årets Tunnbrödsinspiratör. Juryn korade vinnaren efter att ha bedömt fyra nominerade kandidatgärningar.
Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson arbetar på Husumskolan i Ångermanland. Anna-Lena är lågstadielärare och Suss är fritidspedagog för klasserna F-3. Både i september 2018 och 2019 har Anna-Lena och Suss genomfört en bakdag då alla lågstadieelever har fått baka tunnbröd i en bagarstuga med vedeldad ugn nära Husumskolan. Cirka 100 elever per år har fått baka, äta och ta hem tunnbröd. Dessutom har sexårseleverna fått besöka bagarstugan under bakningen och fått smaka det färska brödet. I projektet har också en handfull äldre personer med bagarerfarenhet hjälpt till i bagarstugan med att lära ut kavling och gräddning.
Tunnbrödsakademins motivering:
”Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson har på ett kunnigt och inspirerande sätt lärt tvåhundra barn på Husumskolans lågstadium att baka tunnbröd på traditionellt sätt. De har även involverat äldre med bakerfarenhet och därmed möjliggjort kunskapsöverföring mellan tre generationer. Glädje och nyfikenhet har präglat stämningen i bagarstugan när stolta småbagare kavlat, gräddat och avnjutit sitt nybakade tunnbröd. Anna-Lenas och Suss engagemang borgar för att det kommer finnas skickliga tunnbrödsbagare även i framtiden. Tunnbrödsfamiljen växer genom barnen!”

Rasmus Sjöström viftar med sopborsten medan Adrian Aller balanserar bakkufjalen i bagarstugan när lågstadieeleverna i Husumskolan bakar tunnbröd. Foto: Suss Svensson.
2018

Mari Partapuoli, Årets Tunnbrödsinspiratör 2018. Foto: Iréne Gustafson.
Mari Partapuoli, Lycksele, Västerbotten
Mari Partapuoli utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör i och med att hon vann Tunnbrödsakademins tävling Bästa tunnbrödsmackan för ryggsäcken i september 2018.
En jury provsmakade finalfältets fem läckra tunnbrödsrullar inför publik under Umeå Smakfestival och gjorde sin bedömning utifrån kriterierna att mackorna skulle vara lätta att göra, mättande och goda – samt passa utmärkt för att avnjuta på en utflykt i naturen. Finalmackornas recept var inskickade av tunnbrödsälskare i Visby, Lycksele, Umeå, Järfälla och Dvärsätt i Jämtland.
Juryn bestod av Tunnbrödsakademins Anki Berg, bagaren Nisse Olofsson, konditorn Jessica Sandberg, Tunnbrödsakademins Jesper Långström och friluftsprofilen Jenny Ferry. Tävlingsledare var Ella Nilsson, Tunnbrödsakademin.
Mari Partapuolis tunnbrödsrulle med rökt fjällsik och kokt utsågs till segrare med motiveringen:
”En smakexplosion i norrländsk anda med toner av jord och hav. Gör utflykten till en mättande njutning!”.

Tunnbrödsrulle med rökt sik, potatis och avokado. Foto: Johan Gunséus.
Tunnbrödsrulle med rökt sik, potatis och avokado
4 portioner
Ingredienser
4 msk creme fraiche
2 st små avokado
4-6 tsk pressad citronsaft
4 mjuka tunnbröd, helst med brödkryddor
Smör
4 st kokta, kalla potatisar, tunt skivade
1 rökt fjällsik i mindre bitar
Gör så här
Blanda creme fraiche med mosad avokado och citronsaft.
Bred smör på brödet, lägg på potatisskivorna, röran och fiskbitarna.
Rulla ihop och servera!
Dela receptet med någon
2017
Anne-Marie Nilsson, Vemhån, Härjedalen
Ann-Marie Nilsson vann 2017 med ett glöggtilltugg gjort på tunnbröd, riven ost och pistagenötter.
Anne-Marie Nilsson utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör när hon vann tävlingen Bästa glöggtilltugget gjort på tunnbröd som Tunnbrödsakademin arrangerade inför julen 2017. I en final med fem tävlingsbidrag utsågs Ann-Maries ”Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter” till vinnare av en jury bestående av Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, kocken Per Söderberg, Mia Karlsson-Jonsson från Rex Bar & kök samt Peter Vegh, kock och vinkonsult. Tävlingsledare var Ella Nilsson, Tunnbrödsakademin.

Anne-Marie Nilsson, Årets Tunnbrödsinspiratör 2017.
Juryns motivering:
”Ett nytänk med medelhavstouch, ett tilltugg som är enkelt att tillaga och förbereda och som behåller sin fräschör hela mingelkvällen.”

Vinnarbidraget från Årets Tunnbrödsinspiratör 2017, Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter. Foto: Johan Gunséus.
Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter
Ingredienser
Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter
2 rektangulära mjuka tunnbröd
2 msk olivolja
2 dl riven ost (Västerbottens- eller gruyere)
1 dl finhackade pistagenötter
Gör så här
Pensla brödet på båda sidorna med olivolja.
Sporra, klipp eller skär brödet i munsbitar och placera bitarna intill varandra på ett bakplåtspapper.
Strö över osten och sist pistagenötterna.
Grädda i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
Sära på bitarna direkt.
Avnjut till varm glögg!
Dela receptet med någon